sâmbătă, 3 ianuarie 2009

RALIUL-RAID DAKAR 2009: Dificultăţi mai mari decât în Africa


Ameninţat de terorism, raliul-raid Dakar a fost nevoit să se mute din Africa în America de Sud, iar această decizie a fost luată după ce ediţia de anul trecut a fost anulată chiar cu două zile înaintea startului. Atunci patru turişti francezi şi trei soldaţi fuseseră ucişi în Mauritania, ţară prin care urmau să treacă participanţii la celebra întrecere.
Privită cu scepticism de către mulţi, mutarea Dakar-ului în Argentina şi Chile nu a fost făcută, totuşi, la întâmplare. Traseul ales cuprinde etape foarte dure, în Patagonia şi în Anzi, nefiind ocolit nici deşertul Atacama. "Participanţii vor descoperi un nou teritoriu, cu multe traversări, astfel că spiritul competiţiei, al aventurii care a caracterizat raliul-raid Dakar, va fi păstrat", a declarat directorul Etienne Lavigne.
După startul festiv de vineri, care a adunat pe străzile din Buenos Aires circa 500.000 de spectatori, de zece ori mai mulţi decât asistă de obicei la un meci al echipei de fotbal Boca Juniors, pe "Bombonera", cele 500 de vehicule înscrise - 177 la auto, 217 la moto, 81 de camioane şi 25 de ATV-uri - s-au pus în mişcare. Concurenţii vor parcurge cei 9.578 km (din care 5.591 km în probe speciale), în 14 etape. Ei vor avea de depăşit probleme mai mari decât în Africa, şi aceasta pentru că relieful este mult mai variat - Anzii vor fi traversaţi de două ori, la o altitudine de maximum 4.700 m, iar Atacama este considerat a fi una dintre cele mai aride zone ale lumii. Şi temperaturile se anunţă mai ridicate decât în Africa (în America de Sud este miez de vară acum), mai ales noaptea.
Ca amănunt picant, traseul desenat de organizatori seamănă - coincidenţă! - cu conturul Africii. "O întâmplare", a mărturisit Lavigne, care nu ştie încă dacă ediţia din 2010 va reveni pe Continentul Negru sau se va desfăşura tot în America de Sud.

FOTO: ASO

Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu