sâmbătă, 10 ianuarie 2009

DAKAR 2009: Doi morţi într-o coliziune

Raliul-raid Dakar este îndoliat. După ce miercuri a fost anunţat decesul lui Pascal Terry, vineri un camion de sprijin logistic a izbit violent un alt vehicul, cei doi pasageri ai acestuia din urmă murind. Accidentul s-a produs la nord de Santiago de Chile.
Nu s-a comunicat încă identitatea victimelor. Se ştie doar că şoferul argentinian Marcelo Sanchez a făcut o manevră periculoasă, din cauze încă necunoscute, lovind cu camionul un autovehicul de mai mici dimensiuni. Potrivit poliţiei din Chile, conducătorul care a produs accidentul a fost arestat preventiv până la terminarea anchetei.
Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în raliul-raid Dakar, din 1979 încoace, a trecut de 50. Însuşi fondatorul cursei, francezul Thierry Sabine, a murit pe 14 ianuarie 1986, după ce elicopterul în care se afla şi cu care încerca să vină în ajutorul unor concurenţi rătăciţi a lovit o dună din deşertul Sahara (o furtună de nisip a făcut ca pilotul Francois Xavier-Bagnoud să nu o observe). În acel accident au pierit cântăreţul Daniel Balavoine, operatorul radio Jean-Paul Le Fur şi jurnalista Nathaly Odent. Pe lista victimelor sunt trecute numele a 36 de concurenţi şi a 7 ziarişti. Şi deşi măsurile de securitate au fost din ce în ce mai aspre – în 2006 viteza motocicletelor a fost limitată la 160 km/h, s-au pus panouri de atenţionare pe traseu, în zonele locuite -, 9 copii din Africa au murit striviţi de vehicule...
Din acest motiv, numărul contestatarilor raliului-raid a devenit din ce în ce mai mare. A fost constituită şi o organizaţie, CAVAD (Colectivul pentru Victimele Anonime ale Dakar-ului), care reuneşte asociaţii africane, spaniole, portugheze. Aceasta a cerut interzicerea cursei. Copiii din Marsilia au înregistrat chiar şi un cântec intitulat „Stopaţi Dakar-ul!”. Există chiar şi un site, Stop-Rallye-Dakar.
Organizatorii şi-au exprimat regretul pentru accidentele produse, pentru victimele întrecerii, însă au invocat întotdeauna periculozitatea drumurilor din Africa. S-a vorbit despre eforturile considerabile pe care le fac pentru ca aceste accidente să nu se mai producă. Din nefericire, situaţia rămâne neschimbată şi la prima ediţie desfăşurată în America de Sud (Argentina şi Chile).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu