sâmbătă, 10 ianuarie 2009

DAKAR 2009: Edemul pulmonar i-a fost fatal motociclistului francez


Oficialităţile de la Buenos Aires au dat publicităţii cauzele morţii pilotului francez Pascal Terry în raliul-raid Dakar. “Autopsia a arătat că a suferit un stop cardio-respiratoriu netraumatic cauzat de un edem pulmonar care a avut orginea într-o cardiopatie ischemică pre-existentă”, a precizat judecătorul Manuel Alvarez, cel însărcinat cu ancheta. S-a confirmat astfel o declaraţie făcută de un responsabil al poliţiei argentiniene. Judecătorul a menţionat, totodată, că medicul legist a descoperit o mărire a muşchiului cardiac şi a estimat că viteza, efortul şi temperatura ridicată au favorizat decesul. În privinţa responsabilităţii, Manuel Alvarez a spus că “fie concurentul a tratat neglijent situaţia, fie organizarea raliului a fost dezastruoasă, nefiind luate în calcul o serie de evenimente”. Concluziile finale ale anchetei vor fi anunţate până la 21 ianuarie.
Nu s-a putut stabili dacă salvarea lui Terry ar fi fost posibilă în cazul în care era găsit în timp cât mai scurt. Căldura şi umiditatea au făcut ca trupul să intre în descompunere, ceea ce a făcut imposibilă stabilirea cu exactitate a orei decesului.
Dispărut duminică, în cursul etapei cu numărul 2 din raliul-raid Dakar, desfăşurată între Santa Rosa şi Puerto Madryn, Pascal Terry (49 de ani) a fost descoperit mort miercuri, la ora locală 2:10 (5:10 GMT). Potrivit oraganizatorilor, el nu a mai dat semne de viaţă din după-amiaza acelei zile şi a declanşat baliza de salvare la 17:13 (20:13 GMT). Îngreunată de zona abruptă, cu multă vegetaţie, operaţiunea de salvare a fost declanşată abia luni. Directorul Etienne Lavigne a evocat apariţia unor probleme de comunicare pentru a justifica întârzierea apărută. “Semnalul balizei a sosit pe 4 ianuarie, seara, la Paris, iar noi am aflat abia luni, la ora 8:00 (11:00 GMT). A fost o eroare umană”, a explicat oficialul, joi. De asemenea, a apărut şi informaţia eronată că Pascal Terry s-ar afla în bivuac...
Trupul neînsufleţit al francezului a fost încredinţat unei firme funerare, urmând a fi preluat de familie în vederea repatrierii.
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu