miercuri, 7 ianuarie 2009

DAKAR 2009: Dispărut de trei zile, Pascal Terry a fost găsit mort


Raliul-raid Dakar 2009 a făcut prima victimă... Un motociclist francez care participa pentru întâia oară la această întrecere a fost găsit mort în noaptea de marţi spre miercuri, la trei zile după ce fusese dat dispărut de organizatori... În vârstă de 49 de ani, Pascal Terry (foto) a fost descoperit la 300 de metri de traseul etapei cu numărul 2, undeva între Santa Rosa şi Puerto Madryn. Echipa de salvare nu a putut face altceva decât să constate decesul...
Potrivit ASO (Amaury Sport Organisation), organizatoarea Dakar-ului, pilotul cu numărul 192 nu a mai dat un semn de viaţă încă de duminică... La 17:13, la cinci ore după ce a semnalizat o pană de carburant, rezolvată cu ajutorul unui alt concurent, oficialii raliului-raid au recepţionat un semnal GPS de la motocicleta Yamaha pe care o pilota. Organizatorii au încercat în două rânduri să ia legătura cu el prin satelit, însă nu au reuşit să comunice. În ziua următoare (luni), s-a declanşat căutarea pilotului rătăcit. Operaţiunea de salvare a fost îngreunată de terenul accidentat, accesul în zonă fiind dificil. Pascal Terry a fost găsit fără cască pe cap, adăpostit la umbră, având lângă el apă şi alimente.
Autorităţile argentiniene au deschis o anchetă pentru a elucida circumstanţele în care a murit motociclistul. Înainte de asta, Etienne Lavigne, directorul raliului-raid Dakar, a vorbit despre o disfuncţionalitate internă la ASO: "A fost o prolemă de comunicare. La Paris informaţia privind semnalul emis de baliza aflată pe motocicleta lui Terry a ajuns pe 4 ianuarie seara, iar noi am aflat abia pe 5. Îl cunoşteam pe Pascal, ştiam echipa lui (n.r. - Rallye Sport). Era din Normadia, ca şi mine, de altfel".
În comunicatul remis presei se precizează, de asemenea, că organizatorii au fost derutaţi şi de o "informaţie eronată", care anunţa "prezenţa lui Terry în bivuacul de la Neuquen", punctul terminus al etapei cu numărul 4.
Autopsia va stabili cauza morţii pilotului şi va arăta dacă era posibilă salvarea sa în cazul în care căutarea nu ar fi fost întârziată. ASO va trebui să explice, de asemenea, de ce nu a anunţat dispariţia lui Pascal Terry decât în momentul constatării morţii sale. De altfel, abia ieri s-a aflat şi despre accidentul suferit de doi britanici în prima etapă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu