vineri, 16 ianuarie 2009

FORMULA 1: Singura surpriză, demisia anunţată a lui Ron Dennis


























După Ferrari şi Toyota, astăzi, la Woking (în sudul Londrei), a fost rândul lui McLaren-Mercedes să-şi prezinte noul monopost. Respectând noile prevederi ale regulamentului tehnic, acesta seamănă cu cele ale rivalilor în ceea ce priveşte aerodinamica. Marea surpriză a furnizat-o Ron Dennis, şeful echipei anglo-germane, care a anunţat că va demisiona pe 1 martie.

Botezat MP4-24, noul monopost se deosebeşte de precedentele (MP4-22 şşi MP4-23), însă prezintă aceleaşi schimbări observate şi în cazul lui Ferrari şi Toyota: un eleron-faţă mai larg şi altul, în spate, mai înalt şi mai îngust. Maşina este dotată cu sistemul KERS, având ca scop recuperarea energiei la frânare. Pentru a-l pune la punct, McLaren a lucrat la el de circa doi ani. Sistemul este capabil să furnizeze 80 de cai putere suplimentari în timpul fiecărui tur de circuit. Surplusul de putere va fi disponibil la solicitarea pilotului printr-o apăsare de buton.
MP4-24 îşi va face apariţia pe circuit, la testele oficiale, între 19 şi 22 ianuarie, la Portimao (Portugalia). Apoi, echipa McLaren-Mercedes, formată din Lewis Hamilton, campionul mondial en titre, şi Heikki Kovalainen, va participa la sesiunile de antrenamente de la Jerez (10-13 februarie, respectiv 1-4 martie) şi Barcelona (9-12 martie).
„Anul 2008 a fost extrem de satisfăcător pentru echipa noastră, însă pregătirea sezonului 2009 ne-a lăsat puţin timp să sărbătorim succesul. Schimbările de regulament n-au făcut decât să crească ambiţia noastră de a rămâne competitivi. Obiectivul nostru pentru acest an este clar: câştigarea celor două titluri mondiale. Este un obiectiv ambiţios, sunt de acord, însă noi nu existăm decât pentru a câştiga”, a declarat Ron Dennis. După care a venit anunţul-şoc: în vârstă de 61 de ani, britanicul a precizat că va demisiona din funcţie pe 1 martie, urmând ca locul său să fie luat de Martin Whitmarsh. „Era momentul ca Martin să devină şeful echipei. Această decizie este a mea în proporţie de sută la sută. Voi asista în continuare la curse, căci sunt un pasionat de Formula 1. Să nu vedeţi în asta o formă de retragere. Voi avea alte responsabilităţi”, a spus cel care a condus timp de trei decenii echipa McLaren. De altfel, Ron Dennis va rămâne director executiv la McLaren şi, fapt deloc de neglijat, deţine 15% din acţiuni.
În ciuda acestor declaraţii, nu puţini sunt cei care văd această retragere ca un efect al scandalului de spionaj în care a fost implicată echipa anglo-germană în 2007. Atunci McLaren n-a mai punctat la constructori, iar Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a amendat-o cu suma record de 100 milioane de dolari.
Ediţia 2009 a Campionatului Mondial de Formula 1 va debuta pe 29 martie, cu Marele Premiu al Australiei de la Melbourne.
Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT Foto: McLAREN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu