sâmbătă, 3 ianuarie 2009

RALIUL-RAID DAKAR 2009: 500.000 de spectatori la startul festiv!





Participanţii la ediţia cu numărul 30 a raliului-raid Dakar, prima care se desfăşoară în America de Sud (Argentina şi Chile), au luat startul astăzi, în prima etapă. Ei vor avea de parcurs un traseu în lungime de 9.578 km, din care 5.591 în probe speciale. Prima rundă leagă Buenos Aires de Santa Rosa, măsurând 733 km (371 cronometrată).

Concurenţii de la moto au fost cei dintâi care au luat startul, la ora locală 6:00. După un tronson de legătură de 196 km, ei au atacat speciala, pentru ca după o altă zonă de legătură de 166 km să ajungă în punctul terminus. La această categorie în prim-plan sunt oamenii echipei KTM, favoriţi la victorie fiind francezul Cyril Despres, câştigător în 2005 şi 2007, şi spaniolul Marc Coma, victorios în 2006. Printre concurenţi se numără şi românii Mani Gyenes, Marcel Butuza şi Romeo Duicu, braşovenii participând cu o echipă în adevăratul sens al cuvântului - Vectra Racing.

La auto, Mitsubishi vizează obţinerea celui de-al 8-lea succes consecutiv - este adevărat că în 2008 întrecerea nu s-a desfăşurat, fiind anulată în urma ameninţărilor teroriste primite de organizatori (câţiva turişti francezi şi soldaţi au fost ucişi în Mauritania). De 9 ori triumfător în Dakar, francezul Stephane Peterhansel şi compatriotul său, Luc Alphand, câştigător în 2006, se bazează acum pe modelul Lancer, care a luat locul imbatabilului Pajero. Principalii lor adversari sunt spaniolul Carlos Sainz, sud-africanul Giniel De Villiers (ambii de la Volkswagen) şi Guerlain Chicherit (BMW). Nu trebuie subestimaţi nici americanul Robby Gordon, aflat la volanul Hummer-ului său, nici Thierry Magnaldi, cu un Buggy.

Joi, la Buenos Aires, cele 500 de vehicule participante au trecut de verificările tehnice, iar ieri, în prezenţa a circa 500.000 de spectatori, a avut loc startul festiv.

Foto: MITSUBISHI MOTORSPORT

Text: Marian-Valentin BURLACU / ProSPORT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu